top of page
17.png

זיהוי

טורדן

אתם בוודאי שואלים את עצמכם למה קיבלתם שני חיזוקים כרגע – הרי לא ביצעתם שום משימה! ובכן, אני שמחה לבשר לכם שברגע זה סיימתם את שלב ההכנות, ובאופן רשמי עברתם לשלב השני – ציד מחשבות בפועל, ברכותיי!
שאלת שוליה: קחו דקה וחשבו עם השוליה שלכם על טורדנים שאתם מכירים. האם יש לכם טורדנים משותפים? מי הטורדנים שמציקים לכם הכי הרבה?
הדבר הראשון שאתם צריכים כציידי מחשבות מקצועיים הוא להבין קצת בטורדנים ויצורי מחשבה אחרים. כפי שאתם בוודאי יודעים אחרי שקראתם קצת את הספר שלי ובטורדנופדיה, הבעיות שלנו בחיים קשורות לטורדנים שיש לנו בראש. טורדנים הן מחשבות מעצבנות שנכנסות לנו לראש ולא עוזבות. הנה כמה טורדנים לדוגמה, נסו לזהות אם גם אתם נפגשתם בהם פעם:
  • למה זה קורה דווקא לי?!
  • הם אף פעם לא מקשיבים לי!
  • אני הכי דפוק/ה בעולם!
  • זה בחיים לא יעבוד!
  • אני לא יכול/ה לסבול את זה!
נשמעים לכם מוכרים?
 
כפי שאתם רואים, טורדנים הם אורחים מזדמנים בראש של כולנו, אבל לפעמים הם מתעקשים להתנחל לנו בראש ולא לעזוב. מאפיין נוסף של טורדנים הוא שהם לא הגיוניים, אני אסביר על זה עוד מאוחר יותר.
במצבים כאלה, כשטורדן נדבק אלינו ולא מפסיק לחפור, זה הזמן להתחיל לצוד אותו. אבל איך בדיוק עושים את זה?
 
השלב הראשון בציד טורדנים הוא זיהוי הטורדן. בדרך כלל כדי לזהות טורדנים אני משתמשת בשרעפיים – משקפות מיוחדות שהונדסו אצלי במעבדה, שמייצרות הולוגרמה תלת ממדית דרך קריאת גלי המוח. זה כלי שימושי אבל די יקר, ולכן הרבה אנשים לא מצליחים להשיג אותו. אבל אל דאגה! גם אם לא הצלחתם להשיג אותם, יש דרך לזהות טורדנים בלי שרעפיים - היא קלה ופשוטה אך דורשת מעט תרגול. אני מביאה אותה בפניכם:
משימה 08
חוזקות וחולשות
לכל אחד מאיתנו יש דברים שהוא חזק וחלש בהם. תחשבו על עצמכם – האם אתם, למשל, טובים במתמטיקה וגרועים בספורט? אולי אתם מצוינים בכדורגל אבל קשה לכם לדבר מול קהל? אולי אתם שחיינים גרועים אבל מלאי חוש הומור? וגם יכול מאוד להיות שאתם ילדים מקובלים עם הרבה חברים, אבל כשמישהו מעצבן אתכם לוקח לכם המון זמן להירגע.
כדי להתקדם בהרפתקה ולהיהפך לציידי מחשבות מקצועיים, תצטרכו להכיר את הצדדים החזקים אבל גם החלשים שלכם. במשימה הבאה תתבקשו לרשום שלוש חוזקות וחולשה אחת. כדאי להתייעץ עם השוליה שלכם שמכיר אתכם טוב, הוא או היא יוכלו לעזור לכם למצוא דברים שאולי אתם לא יודעים על עצמכם. יכול להיות שהם אפילו יגידו לכם דברים קצת מעצבנים, אבל אני מציעה לכם להקשיב להם טוב, כי הם כנראה יודעים על מה הם מדברים.
אחרי שדיברתם וחשבתם ביחד על חוזקות וחולשות, נשאר לכם רק דבר אחד לעשות – לחשוב על החוזקה של השוליה שלכם. החוזקה של השוליה צריכה להיות משהו שיכול לעזור לכם הציידים – למשל, יכול להיות שהשוליה שלכם יכולה לרוץ מהר, אבל זה כנראה לא משהו שיעזור לכם כשתצטרכו אותה. מצד שני, אם אותה שוליה יודעת לנחם, שהיא חכמה וכיף להתייעץ איתה, שיש לה משחקים מגניבים או שהיא תמיד נהנית להשתולל אתכם, זה כנראה משהו חשוב שאתם יכולים לכתוב ולהיזכר בו בעת צרה.
              שאלת שוליה: חשבו ביחד עם השוליה שלכם על השאלות הבאות:
              1. במה אני חזק?
              2. במה אני חלש?
              3. במה השוליה שלי חזק?
              אחרי שמצאתם את החוזקות והחולשות שלכם ואת החוזקה של השוליה שלכם, אתם יכולים                להיכנס לאזור "הכלים שלי" פה בצד ולכתוב אותם (זה נמצא באמצע הדף, מתחת לחיזוקים                שלכם).
רשמתם את החוזקות והחולשות? מעולה! סיימתם את המשימה בהצלחהבמשימה הבאה שלכם תלמדו יותר על עצמכם ועל השוליה שלכם.
משימה 10
זיהוי טורדן
לפני שאתם מתחילים את המשימה, אני ממליצה לכם לקרוא את הפרק הראשון של "ציידת המחשבות", בו אני פוגשת את בר.
 
 
 
בפרק הזה בר ואני מזהות ביחד כל מיני טורדנים שיש לה, ואני מסבירה לה איך מזהים טורדנים. דבר נוסף שכדאי שתעשו עכשיו זה להדפיס את קלפי הטורדנים שהכנתי עבורכם, אם לא עשיתם את זה כבר (הם חלק מ"מדריך הציידים" שלכם). קלפים אלו מכילים מספר רב של טורדנים נפוצים שהרבה ילדים מתמודדים איתם. תשימו לב שהשארתי גם כמה כרטיסים ריקים, כדי שתוכלו לרשום טורדנים חדשים שלכם שגילתם לבד.
עכשיו שרעננתם את זיכרונכם והכנתם לכם את הקלפים, אתם מוזמנים לזהות טורדנים:
  1. מצאו מקום שקט ועצמו את העיניים.
  2. היזכרו במצב לא נעים מהשבוע האחרון – יכול להיות שרבתם עם בן משפחה או חבר, אולי ניסיתם לעשות משהו ולא הצלחתם, או שקרה דבר אחר שעורר אצלכם רגש לא נעים. קחו כמה שניות והיזכרו במצב.
  3. לאחר שנזכרתם במצב, שאלו את עצמכם את השאלה הבאה: "מה עבר לי בראש באותו הזמן?"
  4. נזכרתם? מעולה! זה הטורדן! אם אתם מתקשים להיזכר, אתם יכולים תמיד להציץ בקלפי הטורדנים – אולי אחד מהם דומה לטורדן שהציק לכם באותו הזמן?
עכשיו כשזיהיתם את הטורדן שלכם, אתם יכולים לרשום אותו, כדי שאפשר יהיה לחקור אותו אחר כך. כדי לעשות את זה, פתחו את "מדריך הציידים" שלכם במסמך "הטורדנים שלי". הדף כולל שלוש תיבות (הן תיבות תהודה, אני אסביר עליהן מאוחר יותר בהרחבה, אתם מוזמנים גם לקרוא עליהם בטורדנופדיה). רשמו את הטורדן שלכם באחת התיבות.
סיימתם? מצוין! בכל פעם שאתם מגלים טורדן או יצור מחשבה אחר, תוכלו לרשום אותו בדף "הטורדנים שלי". ככה תוכלו להכיר את עצמכם טוב יותר. שימו לב שיש לרשותכם רק שלוש תיבות תהודה, אבל יכול להיות שיש לכם יותר טורדנים. עם הזמן, כשתתפתחו כציידים ותכירו את עצמכם טוב יותר, תזהו מי הטורדנים הכי קשים שלכם, ואותם תוכלו לרשום בתיבות התהודה (פשוט מחקו טורדן קיים ורשמו את הטורדן המציק יותר). אני מציעה לכם גם לעדכן את השוליה שלכם בטורדנים החדשים שגיליתם – הם בוודאי יוכלו לתת לכם עצות מועילות.
בשלושת הימים הקרובים, אני מציעה שתתרכזו במשימה הנוכחית ותחזרו עליה – בכל פעם עצמו את העיניים ונסו לזהות טורדן חדש. במקרה הצורך זכרו שאפשר תמיד להשתמש בקלפי הטורדנים שלכם. מומלץ גם לשתף את השוליה שלכם בתהליך (אם אפשר עדיף שהם יהיו נוכחים בזמן שאתם מזהים את הטורדן). אחרי שתבצעו אותה עוד שלוש פעמים, אני בטוחה שיהיה לכם הרבה יותר קל לזהות טורדנים שמגיעים אליכם לראש, וגם השוליה שלכם יכיר קצת יותר את הטורדנים שלכם.
שאלת שוליה: בימים הקרובים תוכלו להיעזר בשוליה שלכם כדי לתרגל זיהוי טורדנים. כשמתחיל "זמן הרפתקה", ספרו לשוליה על אירוע מעצבן, עצוב או מבאס מהשבוע האחרון.
אחר כך השוליה שלכם ישאל אתכם את השאלה הבאה:
"מה עבר לך בראש בזמן האירוע?"
נזכרתם בטורדן? מעולה! אם לא, השוליה שלכם ימשיך לשאול אתכם שאלות על מה שקרה, עד שתזכרו במשפט המעצבן של הטורדן (אם אין לו רעיונות הוא יכול להשתמש בקלפי טורדנים).
תרגלתם זיהוי טורדנים? אז כנראה שאתם מוכנים למשימה הבאה
 
bottom of page